Competenties

Hoeveel leden hebben een EHBO diploma? Wie vindt het leuk om te fluiten bij wedstrijden? Is er iemand die goed is in het organiseren van evenementen? Het is fijn om dit soort dingen te weten van je leden. Om daar achter te komen, kun je gebruik maken van de competentiefunctionaliteit.

Maakt je club geen gebruik van competenties?

Dan kan je dit uitzetten.Ga in Club-assistent naar Instellingen > clubinstellingen (extra opties)
In het tabblad Algemene instellingen scroll je een stuk naar beneden tot je bij de Overige instellingen komt. Hier kan je het vinkje bij lid competenties uitzetten om geen gebruik te maken van de competenties. Klik op opslaan om de wijziging op te slaan.
De competentie optie verdwijnt dan van de lid worden pagina/formulier en van de MyClub pagina.

Competentie groepen

Wanneer je de competenties van je leden wil registreren, is het belangrijk om eerst competentiegroepen en de bijbehorende competenties aan te maken. Een competentiegroep maak je aan om je competenties te categoriseren. Een voorbeeld van een competentiegroep is 'Hulpverlening'. Binnen een competentiegroep vind je meerdere competenties. Voorbeelden van competenties zijn 'EHBO diploma', 'EHAK (eerste hulp aan kinderen)', 'AED' enzovoorts.

Om competentiegroepen en competenties aan te maken ga je in Club-assistent naar de module 'Ledenadministratie' en vervolgens naar 'Competentie groepen'.

Je komt nu in het overzicht van competentiegroepen die zijn ingesteld voor jouw vereniging. Mis je hier een competentiegroep? Klik dan rechts bovenin op 'item toevoegen'.

Vul vervolgens de volgende velden in om een competentiegroep aan te maken:

Competentie groep Dit is de naam van de competentie groep. Het is belangrijk dat deze alle competenties omvat die je toe wilt voegen aan de groep
Formulier label Je kunt competenties opvragen bij je leden bij het inschrijfformulier of op de MyClub pagina. In dit veld vul je in wat terugkomt als vraag op het formulier.

Bijvoorbeeld: 'We weten graag wie we binnen onze vereniging in kunnen zetten in geval van nood. Beschik je over een van onderstaande diploma's?'
Invoertype Hier selecteer je op wat voor manier je de antwoordmogelijkheden (dit worden de competenties) wilt weergeven.
Vrije invoer mogelijk Door dit vakje aan te vinken, geef je de invuller van het formulier de mogelijkheid om zelf een antwoord toe te voegen dat nog niet in jouw eigen lijst stond.

De invuller kan bijvoorbeeld nu invullen dat hij het diploma 'Eerste hulp bij sportongevallen' heeft, een diploma dat we nog niet als competentie hadden meegenomen.
Actief Door dit vinkje aan te zetten, maak je de competentiegroep actief. Als een competentiegroep actief is, is deze toe te voegen aan een formulier.
Volgorde Hier vul je in op welke positie in de lijst deze competentiegroep mag verschijnen

Als je dit allemaal hebt ingevuld, klik je rechtsonder op 'opslaan'. Als je dit gedaan hebt, kun je competenties toe gaan voegen aan de competentiegroep.

Competenties

Als je de competentiegroep hebt aangemaakt, ga je beginnen met de competenties die tot deze groep behoren:
  1. Klik op het plusje voor de competentiegroep. Er opent nu een lijst waar de competenties (komen te) staan.
  2. Klik vervolgens rechtsboven op de knop item toevoegen.
  3. Typ de naam in van de competentie, de omschrijving, volgorde en klik op opslaan.
  4. Herhaal dit tot allec competenties hier staan.
Je hebt nu de competenties toegevoegd aan de competentiegroepen.

Competenties toekennen

Je hebt nu competenties verdeeld onder competentiegroepen. De volgende stap is om een competentie aan een lid te koppelen. Dit doe je als volgt:

1. In de ledenadministratie ga naar > Leden.
2. Zoek naar het lid naar keuze en klik erop
3. Scroll naar beneden totdat je volgende ziet staan:

Leden met competentie

4. Klik aan de rechterzijde op item toevoegen.
5. Selecteer in het dropdown menu de competentie. Staat deze er niet in volg dan stap 1 en 2.
6. Vul de omschrijving van de competentie in als deze noodzakelijk is.

Je hebt nu een competentie toegekend aan een lid.

Competenties aanpassen

Een lid kan op elk moment zijn of haar competenties aanpassen. Dit kan het lid doen op de 'MyClub' pagina, bij zijn eigen gegevens.