Pagina indelen

Pagina's worden ingericht door middel van secties en contentblokken. Zo bepaal je helemaal zelf welke inhoud waar op de pagina staat. In deze tutorial leggen we je uit hoe je een pagina zelf indeelt.

Pagina-indeling

Pagina's zijn opgebouwd uit secties en contentblokken. Een sectie is een paginagedeelte waarvoor het aantal kolommen en de breedte ervan is vastgelegd. Je kunt secties met verschillende kolomaantallen en -breedten toevoegen aan een pagina. Wanneer je een sectie hebt toegevoegd, kun je deze vullen met zogeheten contentblokken. Deze blokken bepalen je pagina-inhoud. Een contentblok kan bijvoorbeeld een tekstblok zijn, een afbeeldingsblok of een nieuwsblok.

Secties en blokken kun je altijd verslepen en bewerken, zodat je snel wijzigingen kunt doorvoeren op je pagina's.

Pagina indelen

Om een pagina in te delen, dien je hem eerst te openen in Club-assistent:
  1. Ga in Club-assistent naar 'Website'.
  2. Vervolgens klik je onder het kopje Website op 'Menu/paginas'
  3. Klik op de pagina die je wilt indelen of voeg een pagina toe.

Sectie toevoegen

Klik onder het kopje 'Contenblokken' op de button 'Begin met een lege indeling' als je een nieuwe pagina hebt aangemaakt. Er wordt nu automatisch een lege sectie over de volledige breedte toegevoegd. Je kunt deze sectie bewerken door rechts in de balk naast 'Sectie: standaard' op het potloodje te klikken.

Werk je op een bestaande pagina, dan kun je een sectie toevoegen door onderaan alle contentblokken op 'Voeg nog een sectie toe' te klikken. Ook hier kun je een bestaande sectie bewerken door in de blauwe balk van de sectie op het potloodje te klikken.

Zodra je een nieuwe sectie toevoegt of een bestaande bewerkt, kun je de volgende instellingen aanpassen:

Type Dit bepaalt hoe de sectie eruitziet. Soms zijn er secties beschikbaar met een andere achtergrondkleur of een andere afwijkende opmaak. In dat geval kun je hier ook kiezen uit andere opties dan 'Standaard'. In de andere gevallen laat je de sectie op 'Standaard' staan.
Anchor Een anchor voegt een extra stukje tekst aan de URL van de pagina toe waardoor je naar een specifiek gedeelte op de pagina kunt springen.

Voorbeeld:
Op een pagina met een overzicht van alle besturen, voeg je een sectie toe voor het bestuur 2011-2012. Hierbij vul je als anchor '2011' in. Deze sectie staat halverwege de pagina. Wanneer je naar www.jouwclub.nl/besturen gaat, dan moet je naar beneden scrollen om het bestuur te zien. Wanneer je nu echter naar www.jouwclub.nl/besturen#2011 gaat, dan spring je direct naar het bestuur 2011-2012.

Je kunt door het gebruik van anchors direct naar een gedeelte van een pagina verwijzen vanaf een andere pagina op je website.
Aantal kolommen Hier kan je instellen uit hoeveel kolommen een sectie bestaat. Er zijn maximaal 4 kolommen beschikbaar. Zodra je een aantal hebt geselecteerd, verschijnen de verschillende indelingsopties met het geselecteerde aantal kolommen. Klik op de gewenste indeling om hem te selecteren. De geselecteerde indeling wordt donkerblauw gemarkeerd.

Je kunt de hoeveelheid kolommen altijd nog aanpassen door in de sectie op het potloodje te klikken en een andere hoeveelheid kolommen te kiezen.

Wanneer je je sectie naar wens hebt ingesteld, klik je in het venster op 'Opslaan' om je sectie op te slaan. Je kunt nu contentblokken aan je sectie toe gaan voegen.

Sectie aanpassen

Je kunt de hoeveelheid kolommen in een sectie aanpassen door in de sectie rechts op het potloodje te klikken.

Sectie verplaatsen

Je kunt een sectie verplaatsen door als je de sectie aangemaakt hebt in de sectie rechtsboven op het versleep icoontje te klikken met je rechtermuisknop, deze ingedrukt te houden en omhoog of omlaag te slepen.

Sectie verwijderen

Een sectie is te verwijderen door op het prullenbak icoontje te klikken rechtboven in de sectie. Mochten er contentblokken in zitten, dan worden deze ook verwijderd.

Contentblok toevoegen

Voeg een contentblok toe door in een sectiekolom op 'Voeg een blok toe' te klikken. Je kunt nu kiezen uit alle beschikbare blokken. Hieronder vind je een lijst van alle beschikbare blokken. Het kan zijn dat niet alle blokken voor jouw club actief zijn.

Soorten contentblokken

Je hebt verschillende soorten contentblokken. Hieronder zie je welke, deze blokken worden individueel uitgelegd in een tutorial.

Activiteitenverslag Het laatste activiteitenverslag weergeven
Activiteitenoverzicht Een overzicht van de komende activiteiten
Afbeelding Een afbeelding met eventueel een titel
Album Een fotoalbum koppelen en tonen
Banners Selecteer de bannerpositie die in dit blok weregegeven dient te worden
Beamer De beamer (fotoslider) weergeven
Column Laatste column weergeven
Condoleance Condoleance weergeven
Clubblad Het clubblad weergeven
Facebook widget Toon de facebook widget. Let op: deze widget wordt niet getoond op mobiel.
Formulier Een blok met alleen een formulier
Google maps Een blok met een google maps kaartje
Kalender Overzicht van de komende activiteiten, vergaderingen, trainingen, wedstrijden etc.
Knop met afbeelding Een knop met een link naar een pagina, eventueel met een achtergrond afbeelding
Nieuwsbrief aanmelden Formulier om aan te melden voor de nieuwsbrief
Nieuwsoverzicht Een blok met het laatste nieuws
Poll De poll weergeven
Prikbord De mogelijkheid dat ingelogde leden een advertentie kunnen plaatsen op een prikbord.
Pupil van de week Toon de volgende pupil van de week
Secundair menu / Submenu Koppel het secundaire menu of het submenu van de huidige pagina
Shop - Discount - Overzicht Overzicht van alle artikelen in de shop met korting
Social media Social media knoppen
Twitter Twitter widget
Tekst Een blok met een titel en tekst
Verjaardagen Een blok met een overzicht van de komende verjaardagen
Videoclip Koppel een Youtube video
Weer Het weer van vandaag weergeven (widget)
Wedstrijdverslagen Een blok met een overzicht van de nieuwste wedstrijdverslagen
Wedstrijden Het wedstrijdoverzicht weergeven
Zoekformulier Voeg een zoekformulier toe aan de pagina

Contentblok aanpassen

Je brengt wijzigingen aan in een contentblok door in dat blok rechtsboven op het potloodje te klikken. De verschillende mogelijkheden die een contentblok biedt, verschillen per blok.

Contentblok verplaatsen

Versleep een contentblok naar een andere kolom of andere sectie door rechtsboven op het contentblok met je rechtermuisknop te kliken op het versleep icoontje, de muis ingedrukt te houden en het blok vervolgens te slepen naar de juiste plek.

Contentblok verwijderen

Klik op het prullenbakje bij een blok om het blok te verwijderen. Let op: zodra je een contentblok verwijderd hebt, kun je hem niet meer terughalen.